Mic dejun fara mezeluri

June 30th, 2013

Am renuntat de mai bine de jumatate de an la mezeluri. Eu nu prea ma topeam nici inainte dupa ele, dar Silviu le scotea din frigider la toate mesele: indiferent ce avea de mancare, adauga si o felie, doua, cinci de sunca de-ti pierea tot cheful de gatit sanatos (ori gatit de orice fel) pentru el. Apoi s-a intamplat un miracol. S-a intalnit cu un prieten care a lucrat in industria alimentara in urma cu ceva vreme. Ce i-a spus acel om, cum l-a scarbit, n-am aflat niciodata. Silviu sustine ca i-ar fi spus ca pur si simplu nu ii recomanda sa manance mezeluri, dar mi-e greu sa cred ca a fost doar atat, de vreme ce eu ii prezentam reteta de parizer cu  hartie igienica si nu avea niciun succes in a-l opri pe dl Cremvustila din mestecat.

Una peste alta, de mai bine de jumatate de an nu am mai cumparat mezeluri aproape deloc (n-as vrea sa mint, imi amintesc sigur ca am mai cumparat o data, dar gasisem un magazin ascuns cu produse italienesti iar prosciutto parea chiar adus de la mama lui). A aparut insa o alta problema: ce mancam la micul dejun? Pentru mine, cea indragostita de fulgii de ovaz, nu s-a produs nicio schimbare. Insa dl Cremvustila nu ar consuma cereale cu lapte decat daca ar fi facute din bucati de vita maturata iar laptele n-ar fi lapte ci sos de mustar. Am constatat ca nu e o problema izolata si ori de cate ori recomand cuiva sa renunte la mezeluri ma trezesc cu aceeasi intrebare “si atunci ce sa mananc la micul dejun?”. Iata cateva variante:

      • Fulgi de ovaz cu lapte si fructe – eu adaug si o lingura sau doua de tarate de ovaz

IMG_1579

      • oua preparate in diferite variante: romaneste, ochi, omleta, fierte (moi, ca tari nu-i plac nimanui desi sunt mai sanatoase). Lui Silviu ii place la nebunie omleta cu blue cheese pe care eu i-o servesc inconjurata de legume proaspete pe care altfel nu le-ar consuma de nicio culoare.
      • clatite americane in diferite variante. In ultima vreme ne-am indragostit de aceasta reteta: pancakes cu porumb si patrunjel pe care eu le consum cu iaurt, iar Silviu cu legume proaspete
      • diferite paste cu foccacia facuta in casa. Reteta de foccacia am gasit-o tot pe blogul Laurei Adamache (care este, de la mareeee distanta, blogul meu preferat de gatit fiindca retetele de acolo pur si simplu functioneaza) insa o prepar cu diferite variante de faina”mai dietetica” pentru a evita mustrarile de constiinta. Pastele (adica un fel de creme, nu ma refer la spaghete) se fac din tot ce gasesti prin frigider: o conserva de ton amestecata cu unt, un strop de lamaie si niste capere. Un iaurt grecesc cu o lingurita de ulei de masline extravirgin, putina ceapa tocata si/sau jumatate de castravete, un praf de sare, niste verdeturi (regula “ce am prin frigider” se aplica ad litteram cu conditia ca prin frigider sa aveti intotdeauna numai chestii sanatoase).
      • Quiche cu de toate. Preferatele noastre sunt cu somon, dar eu le ador si pe cele cu branza sau cu spanac. Voi reveni cu reteta.
      • perlute de branza cu fructe (mmm, noua mea pasiune)

IMG_1573

  • sandwich-uri cu unt si somon afumat
  • sandwich-uri cu pasta de branza si verdeturi si/sau rosii (eu le pun pe toate in blender si ii fac soldatei Dianei)
  • sandwich-uri cu gem. Anul acesta am facut gemul in casa, cu zahar brun in cantitate mai mica decat cea recomandata (cam jumatate de kg de zahar la 1 kg de fructe) dar pana acum foloseam cu succes magiunul de Topoloveni pe care il recomand cu caldura.

 

IMG_1585

Dupa cum vedeti, sa mananci un mic dejun fara mezeluri nu e deloc imposibil, ba dimpotriva, e mult mai gustos si mai sanatos. Ai nevoie doar de un strop de imaginatie si vreo 30 minute in plus (care merita din plin avand in vedere ca miza este sanatatea familiei tale si, de ce sa nu recunoastem, silueta bucataresei frumoase 😉 ).

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.