Se stie, sunt o mare optimista. Bine, mai nou sunt mica – in latime, dar optimismul mi-a ramas la cote maxime. Prin urmare, incercand sa privesc partea plina a paharului in care a fost amestecata o parte criza financiara mondiala cu doua parti populatie de oameni care inca nu stiu ce i-a lovit, mi-am dat seama ca acesta este un prilej foarte bun pentru noi sa… slabim!
Am alcatuit asadar o lista “de criza” cu ajutorul careia sa putem slabi sanatos, dietetic si cat mai ieftin. In plus, am calculate valoarea economiilor obtinute din aceasta schimbare de stil de viata.
1. Fa shopping in piata
Si nu, nu in orice piata. Cauta pietele mai ieftine in care sa existe cu adevarat tarani. Fiindca astfel iti dai o sansa (mica, ce-i drept, dar exista) sa gasesti produse crescute cu adevarat in gradina taranilor. E drept, si acestia din urma folosesc chimicale pentru a creste accelerat legumele si fructele, dar sansele sunt mari ca aceste produse sa nu fie la fel de nocive precum cele de export. Da, este trist, dar am ajuns sa cautam raul mai mic si nu neaparat binele.
Cost lunar estimat ca economisit: 50 lei/luna
2. Spune NU! Painii feliate
Daca mananci paine (eu iti recomand sa nu) atunci te rog macar sa renunti la painea feliata. O prietena care a lucrat la o brutarie mi-a explicat ca, pentru a fi feliata, painea este “scaldata” in margarina. Prin urmare, painea feliata ingrasa mai mult si este mult mai nesanatoasa. Unde mai pui ca e si mai scumpa? Alege specialitatile de paine neagra/dietetica/integrala/cu tarate/graham etc NEFELIATE!. Atentie! Benecol-ul nu intra in acest calcul, chiar daca este feliat. Nu stiu ce i-au facut, dar judecand dupa procentul de grasimi din acest tip de paine si calitatea acestor grasimi, este imposibil sa contina multa margarina.
Cost estimat ca economisit: 20 lei/luna
3. Nu mai da banii pe prostii!
Este un moment bun sa renunti la dulciuri, semipreparate, fast food si sucuri de orice fel din comert. Daca faci un calcul simplu vei vedea ca daca renunti la sticla de cola si ciocolatica zilnica (sau punga de chipsuri sau batonul de la patiserie sau ce mai mananci tu zilnic) vei economisi minim 10 lei pe zi ceea ce inseamna 300 lei pe luna. Castigi bani pentru a fi mai sanatoasa? Mie imi pare o afacere buna.
N-am sa fac acelasi calcul pentru tigari fiindca vei constata ca te imbogatesti daca te lasi de fumat! Dar totusi, de dragul matematicii: 1 pachet de tigari pe zi care costa cam 10 lei x 30 zile = 300 lei. Cu 300 lei de la mancare tocmai ai castigat salariul minim pe economie! Si nu, n-am sa-ti repet ca adevaratul castig este sanatatea ta!
Cost estimat economisit: 600 lei/luna
4. Cumpara de unde trebuie!
Cerealele integrale si produsele eco/bio se cumpara de la magazinele naturiste mici, nu de la Plafar. La Plafar preturile sunt mult mai mari pentru simplul motiv ca magazinul arata intr-adevar mult mai bine!
Cost estimat economisit: 50 lei/luna
5. Fa curatenie singura
Economisesti banii pe care i-ai da cuiva sa faca treaba pentru tine si consumi calorii pe banda rulanta:
30 min dat cu aspiratorul: arzi intre 75-125 kcal
30 min gatit: arzi cam 50 kcal – Bonus! Nu mai cumperi semipreparate sau mancare din oras si… economisesti bani!
30 min spalat podele: arzi intre 100 si 115 kcal si bonus: iti lucrezi bratele!
Daca adaugi aceste clipuri in programul tau zilnic, poti renunta la abonamentul la sala!
Cost estimat economisit:
– Abonament sala: 100 lei/luna
– Persoana care te ajuta la curatenie: 60 lei/sapt, de doua ori pe luna = 120 lei/luna
– Economie pe gatit versus mancare din oras: 100 lei/luna
Total: 200 lei/luna
6. Cand ajungi la piata, evita tot ce e frumos si apetisant
Cu multi ani in urma un prieten care locuia in Germania mi-a povestit ca nemtii cautau in piata cele mai urate si mai scofalcite rosii. Iar eu m-am crucit fiindca la noi abia aparusera turcismele si toate fructele si legumele acelea perfect rotunde si de dimensiuni exacte erau inca un lux (mortal!) la care noi priveam cu jind. Nu intelegeam de ce nemtii (care aveau venituri considerabil mai mari) nu se infruptau din fructele rotunde.
Ani mai tarziu, ba chiar anul acesta, am gasit intamplator rosii “cu gust”, din acelea “adevarate”, mici si urate, dar nu “de plastic” si mi-am amintit de vorbele amicului meu. Mi-a dat seama ca exista o sansa extrem de mare ca tot ce arata bine pe exterior, sa fie un dezastru din punct de vedere nutritional. Prin urmare, caut de atunci cele mai urate si mai asimetrice legume si fructe din piata. Sunt in general mai ieftine si de cele mai multe ori au gustul pe care ar trebui sa il aiba.
Cost lunar estimate ca economisit: 50 lei/luna
7. Mergi pe jos!
Este sanatos, placut si iti va lucrezi muschii membrelor inferioare si muschii fesieri. Pe langa faptul ca vei economisi banii pe abonamentul la sala, vei taia si din cheltuielile pe benzina.
Cost lunar estimat ca economisit: 150 lei pe benzina
8. Ai bunici?
Daca ai bunici sau parinti care locuiesc la tara, ai iesit iar in castig! Poti cumpara branza, lapte, oua, carne, legume si fructe direct de la tarani. Ai mare grija totusi cu produsele din carne provenite de la animale netestate de medicul veterinar!
Daca nu este infectata, mancarea pe care o poti cumpara de la vecinii de la tara este mult mai sanatoasa decat orice vei cumpara din comert. Si in mod cert mai ieftina!
Cost lunar estimat ca economisit: 100 lei/luna
9. Fa-ti lista de cumparaturi pentru piata
Nu stiu daca ai observat ca pleci sa cumperi lapte, paine si doi morcovi si te intorci cu trei sacose pline si un card gol. In plus, jumatate din mancarea pe care o cumperi sfarseste in cosul de gunoi fiindca se strica inainte sa apuci sa o mananci.
Fa-ti o lista clara de cumparaturi atunci cand pleci la piata sau la supermarket si respect-o. Nu fi cruda cu tine! Ia-ti o marja de “eroare” – sa zicem ca ai voie sa cumperi maxim 3 produse in plus fata de ce ai pe lista.
Cost lunar estimat ca economisit: 200 lei
10. Ia-ti mancare la pachet
Am atins un punct sensibil, sunt sigura. Dimineata nu ai timp de casolete si sandwich-uri, mai ales ca acum trebuie sa pleci mai devreme fiindca la punctul 7 ti-am recomandat sa mergi pe jos la birou. Fa-ti timp! Trezeste-te mai devreme si gaseste timp pentru toate aceste activitati. E spre binele tau.
Cateva idei pentru “pachetelul cu mancare” aici.
Cost lunar estimat ca economisit: 100 lei (estimat bland, dar fie…)
Economii totale: cam 1500 lei!!!
Cum sa fie painea feliata in margarina?! Cu tot respectul: s-ar vedea sau s-ar simti! Oricum, nu vad cum s-ar intampla scaldarea asta si noi sa nu ne dam seama intr-un fel sau altul. Prietena aia fie a mintit, fie a vrut sa impresioneze :-))
nu stiu ce sa zic. foarte multa lume a spus ca nu e adevarata felierea cu margarina. Acum eu nu am fost in brutarie sa stiu ce e acolo, prin urmare nu bag mana in foc si sper sa aveti voi dreptate ;))