Curele de detoxifiere sunt recomandate o data la sase luni in scopul purificarii organismului si pregatirii sale pentru noul sezon. Motivele pentru care eu incep acum aceasta cura nu sunt tocmai cele clasice :D, dar cata vreme rezultatul este acelasi, motivele sunt irelevante. Fie vorba intre noi, am ajuns intr-o faza de platou si mi-ar prinde bine sa mai dau jos inca vreo doua, cinci 😀 kilograme si sper ca dieta de detoxifierea este raspunsul la rugaciunile mele.
Asadar, iata dieta:
In fiecare dimineata, pe tot parcursul curei: un pahar de apa plata – pe stomacul gol
Ziua 1
MD, gustare 1, P – alimentatia ta normala
Eu am mancat fulgi integrali de ovaz la mic dejun si branza la gustare si la pranz fiindca mi-era pofta de Cottage si Ricotta. Atentie! Micul dejun (cereale) si cina (struguri) sunt glucidice in vreme ce pranzul (branza) este lipidic deci trebuie lasate 3 ore intre aceste mese diferite!
Gustare 2, C – ½ kg – max 1 kg struguri
Ziua 2
MD – normal
P, C – struguri (max 1,5 kg)
Ziua 3,4,5 – 2 kg struguri se impart in 5 portii cat de cat egale si se mananca pe parcursul zilei la interval de 2-3 h distanta.
Daca iti este foame, poti depasi cele 2 kg de struguri, scopul curei nu este sa te infometezi.
Se consuma obligatoriu minim 2 l de apa plata in fiecare zi si nimic altceva (nu cafea, nu ceai, nu tigari, nu suc, NIMIC). Daca esti dependenta de cafea si tigari, adunci macar redu-le. Dieta nu va da rezultatele maxime, dar va functiona fie si numai partial. Renuntarea la cafea este probabil cel mai dificil punct al acestei diete si, din acest motiv, este recomandat sa incepi regimul de samabata, nu de luni.
Daca te simti bine si mai ti-a mai ramas vointa dupa aceste 3 zile, poti prelungi cura de struguri, dar nu mai mult de o saptamana. Eu totusi nu vreau sa exagerez, am sa tin numai 3 zile de struguri.
Odata terminata cura de detoxifiere, alimentele se reintroduc, in fiecare zi adaugand un nou element in dieta:
Ziua 6: se adauga restul fructelor
Ziua 7: se adauga legume
Ziua 8: se adauga lapte, cereale
Ziua 9: se adauga branzeturi
Ziua 10: se adauga carnea slaba (pui, peste)
Ziua 11: se adauga cafea, oua
Ziua 12: se adauga restul alimentelor
Perioadele sunt flexibile. Daca vrei sa fii “eficienta la maxim”, poti prelungi atat perioada de struguri cat si perioada de reintroducere a alimentelor (ex: ziua 7 si 8 – se adauga exclusiv legume, ziua 9 si 10 – lapte si cereale, etc).
Daca nu te intelegi bine cu strugurii, poti aplica aceeasi cura inlocuind strugurii cu legumele si reintroducand alimentele in dieta in aceeasi ordine exceptand inversarea fructelor cu legumele.
Atentie!
- Aceasta nu este o cura de slabire, este o cura de detoxifiere recomandata in special primavara si toamna. Este utila pentru a-ti “restarta” organismul si pentru a-l purifica. Totusi, as fi ipocrita sa sustin ca nu sper sa mai dau vreo 2 kg jos cu aceasta dieta si sa nu recunosc ca motivul pentru care o tin acum este ca am ajuns intr-o faza de platou in dieta mea.
- Dietele de detoxifiere nu sunt recomandate decat daca esti sanatos. Daca ai vreo boala (in special de tract digestiv sau diabet) nu trebuie sa urmezi niciun regim fara supraveghere medicala.
- Pe parcursul dietei pot aparea mai multe reactii adverse: dureri de cap, greata, astenie, etc. Daca nu sunt suportabile, atunci intrerupe dieta si fa-ti un set de analize.
- In orice dieta de detoxifiere sunt recomandate plimbarile in aer liber si exercitiile fizice usoare. Nu exagera totusi cu efortul fizic. Somnul este important, asadar trebuie sa te odihnesti suficient. Alimentatia din cura de detoxifiere este una drastica si nu vei putea functiona la capacitatea maxima!
[…] inceput dieta de detoxifiere in speranta ca voi da un “restart” metabolismului meu ajuns in faza de platou si in […]