comunicat de presa
Danone, cel mai mare producator roman de iaurturi, lanseaza campania educationala “1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii”, avand ca obiectiv informarea romanilor cu privire la importanta iaurtului ca parte a unei alimentatii zilnice echilibrate. Campania a fost lansata in cadrul unui eveniment la care au participat Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedinte de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, reprezentanti ai mass-media si social media.
Campania “1 iaurt pe zi” se va derula in perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014 si are in vedere actiuni de informare a publicului general prin intermediul TV, presa scrisa si online, dar si social media, care sa incurajeze consumatorii sa faca alegerile cele mai potrivite pentru a-si mentine starea de sanatate.
Campania mai include cursuri de nutritie pentru tineri si copii, fiind bine cunoscut faptul ca obiceiurile bune se deprind la varste tinere. Prima etapa a campaniei presupune ca cei care consuma iaurt sa-si impartaseasca povestile personale in aplicatia online dedicata, acestia avand posibilitatea de a ajunge chiar ambasadorii campaniei pro-iaurt derulata de Danone.
Prin aceasta initiativa, Danone isi propune sa reaminteasca importanta unui stil de viata echilibrat si principalele beneficii ale consumului zilnic de iaurt, in contextul in care tot mai multi romani se confrunta cu probleme de sanatate provocate sau favorizate de alimentatia nesanatoasa si lipsa de miscare. Obezitatea, bolile cardiovasculare si diabetul sunt afectiunile care trebuie adresate cu maxima prioritate conform unui studiu despre starea de sanatate a romanilor realizat de Danone.
Opinia generala a respondentilor care au participat la studiul realizat de Danone este ca aceste probleme de sanatate sunt generate de stilul de viata, preponderent sedentar si de o dieta dezechilibrata. In plus, 9 din 10 respondenti cred ca romanii mananca nesanatos, potrivit studiului „Obiceiuri de consum alimentar” realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie in 2013. Una dintre solutiile la indemana, care poate fi introdusa cu usurinta si fara costuri semnificative in dieta zilnica a romanilor, este consumul zilnic de iaurt. Iaurtul, la fel ca laptele din care este facut, contine proteine valoroase si calciu, alaturi de alte minerale si vitamine necesare pentru crestere si sanatate de-a lungul intregii vieti.
In ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arata ca Romania este pe ultima pozitie la nivel european, din punct de vedere al consumului de iaurt. Conform statisticilor, un roman consuma in medie 1 produs lactat proaspat pe saptamana, fata de francezi – 5 produse pe saptamana, bulgari – 3 produse pe saptamana si polonezi – 2 produse pe saptamana.
Datele privind starea de sanatate, corelate cu cel mai scazut consum de iaurt si lactate proaspete din Romania, au determinat Danone sa lanseze o campanie de informare si educare pe termen lung despre beneficiile pe care le poate aduce consumul zilnic de iaurt. Aceasta se concentreaza in primul rand pe consumul de iaurt, dar aminteste si alte principii simple ce stau la baza unor deprinderi alimentare corecte, prin care se poate imbunatati calitatea vietii.
„Stilul nostru de viata si alimentatia sunt unele dintre principalele cauze ale obezitatii, bolilor cardiovasculare si diabetului. Pentru o alimentatie echilibrata trebuie sa consumam 2-3 produse lactate in fiecare zi. Iaurtul contribuie la asigurarea unui aport optim de calciu, potasiu, fosfor, zinc, proteine si fermenti lactici activi si are putine calorii. Beneficiile nutritionale ale iaurtului recomanda acest produs ca pe o solutie simpla si la indemana, mai ales in conditiile stilului de viata contemporan.
Ca medic, ma gasesc tot mai des in fata unor cazuri de patologii grave, care au la origine desconsiderarea nevoilor reale, de baza, ale organismului. Cu toate provocarile aduse de schimbarea stilului nostru de viata din ultimii ani, alimentatia corecta ajunge sa fie o conditie pentru mentinerea sanatatii. Trebuie sa invatam sa-i acordam acest nou rol, central, in viata noastra. Alegerea este la noi. Noi hotaram ce si cat e bine sa mancam, iar datoria mea ca medic este sa explic, sa indrum, sa corectez, sa sustin obiceiuri alimentare sanatoase. Iar un astfel de obicei este cel de a consuma zilnic iaurt, aliment la fel de valoros pentru sanatate cum sunt si fructele sau legumele. Iaurtul este si un factor de re-echilibrare a dietei, in raport cu excesul de grasimi si glucide din alte categorii de alimente”, sustine Prof. Dr. Nicolae Hancu, Presedintele de Onoare al Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prezent la lansarea campaniei „1 iaurt pe zi”.
„De aproape 100 de ani, misiunea asumata de Danone este aceea de a aduce sanatate prin alimente unui numar cat mai mare de oameni. Campania ”1 iaurt pe zi, sanatatea ti-o mentii”, pe care o lansam la nivel national, are rolul de a educa romanii in privinta importantei unei alimentatii sanatoase si echilibrate, evidentiind multiplele beneficii oferite de consumul zilnic de iaurt. Danone face un prim pas important prin campania „1 iaurt pe zi”, dar pentru a creste impactul acestei misiuni invitam alaturi de noi si alti producatori romani de lactate, retaileri, institutii guvernamentale, pentru ca impreuna sa aducem sanatatea prin alimentatie echilibrata mai aproape de cat mai multi romani”, declara Dieter Schulz, Director General Danone pentru Europa de Sud Est.
Date despre starea de sanatate
Alte probleme care afecteaza pe termen lung sanatatea si calitatea vietii, identificate in cadrul unei cercetari calitative comandate de Danone la finalul anului trecut, care a vizat atat opiniile medicilor, cat si ale publicului larg din Romania, sunt nivelul ridicat de colesterol sanguin, carenta de calciu si vitamine, tulburarile digestive si oboseala cronica.
Rezultatele cercetarilor Danone sunt aliniate studiilor publicate in ultimii ani de Ministerul Sanatatii, care arata, printre altele, ca aproape 40% dintre romani sunt supraponderali sau obezi si ca au un aport insuficient de calciu in raport cu recomandarea specialistilor (743 mg/zi la barbati, 635 mg/zi la femei fata de 800 mg aport zilnic recomandat de calciu).
Beneficiile iaurtului
1 iaurt pe zi este un exemplu de schimbare mica si alegere simpla in viata fiecarui roman, ce poate avea un impact important asupra starii de bine. Iaurtul ne aduce zilnic toata bunatatea laptelui, la care se adauga puterea bacteriilor lactice active, benefice pentru flora intestinala.
Iaurtul are un rol important in hranirea corecta si echilibrata a organismului: mai multe studii despre concentratia de nutrienti corelata cu nivelul de energie generat plaseaza iaurtul alaturi de fructe si legume in ierarhia alimentelor dense in nutrienti si benefice pentru sanatate.
Iaurtul are un rol important in digestie datorita calciului si bacteriilor vii pe care le contine. Echilibrul florei intestinale si calitatea acesteia influenteaza functionarea sistemului digestiv si sanatatea in ansamblu. Iaurtul joaca un rol important in dezvoltarea si mentinerea tesuturilor (musculatura, organe vitale), deoarece este o sursa de proteine cu valoare nutritiva inalta, care asigura organismului toti cei 9 aminoacizi esentiali.
Iaurtul este mai usor de digerat decat laptele din care este obtinut pentru ca bacteriile de fermentare ajuta digestia lactozei, pe care unii dintre noi o toleram mai greu.
Iaurtul este un factor de re-echilibrare a dietei, in raport cu excesul de grasimi si glucide din alte categorii de alimente. Consumul zilnic de iaurt contribuie la asigurarea unei alimentatii sanatoase si echilibrate, in toate etapele vietii.