IMC, sau indicele de masa corporala reprezinta unul dintre cei mai importanti indici folositi in nutritie. A fost initial conceput pentru a evalua riscurile cardiovasculare ale persoanelor supraponderale sau obeze, insa in prezent este folosit si cunoscut de aproape orice persoana care isi doreste sa slabeasca.
Valori orientative pentru IMC:
- 18,5 sau mai putin – Subponderal
- intre 18,5 si 25 – Greutate normala
- intre 25 si 30 – Supraponderal
- intre 30 si 35 – Obezitate (gradul I)
- intre 35 si 40 – Obezitate (gradul II )
- peste 40 – Obezitate morbida
IMC-ul se foloseste ca punct de orientare in evaluarea constitutiei unei persoane. Altfel spus, este incorect si cel putin absurd sa afirmam ca toate femeile care arata bine ar trebui sa aiba sub 60 kg. Fiindca o femeie de 1.80 m ar putea sfarsi moarta de foame inainte sa slabeasca atat de mult.
Prin urmare, IMC-ul raporteaza greutatea la inaltime si se calculeaza dupa urmatoarea formula:
IMC= greutatea (kg)/( inaltimea (m) x inaltimea (m))
De exemplu:
La greutatea de 60 kg si inaltimea de 1.70 m, formula se aplica in felul urmator:
IMC= 60/(1.7 x1.7)= 60/2.89= 20,76 – deci, un IMC normal, sanatos, fara riscuri de boli cauzate de grasime
Desigur, IMC-ul nu este singurul indice care ne poate ghida in diete. De altfel, ar fi gresit sa ne lasam influentate de un singur indicator. Vom vorbi despre restul pe viitor, cu mentiunea ca niciun calcul nu ne poate dezvalui cu adevarat greutatea noastra ideala. Aceasta din urma este greutatea pe care singure o stabilim, kilogramele cu care ne simtim bine si aratam bine.